Gjestene på Kongsvoll er storfornøyde - men Eiendom har ikke råd til å drifte hytta
NTNUs to leiligheter på Kongsvoll er booket hver helg. – Jeg synes det er helt forferdelig om stedet skal selges, sier Annette Lykknes. Hun er blant flere NTNU-ansatte som setter stor pris på Kongsvoll.
Bildet er fra Annette Lykknes sin første tur til Kongsvoll høsten 2015. Her sammen med Trond Hegdahl og Angelika Lykknes-Hegdahl.Foto: privat.
Eiendomsavdelingen ønsker ikke lenger å bruke penger på å drifte de to leilighetene NTNU leier ut på Kongsvoll. Dette kom fram på et Sesam-møte i desember 2021.
Ifølge en ny rapport var driftsutgiftene fra 1.11. 2020 til 12.08.2021 på 472.961 kroner. Leieinntektene var på 61.450 kroner.
Rapporten sier at adkomsten til eiendommen er en utfordring og at det er endel oppgraderingsbehov som til sammen vil koste rundt to millioner kroner. Eiendomsavdelingen mener WC-fasilitetene må oppgraderes, og at det må bores ny brønn til drikkevann. Dessuten må kjøkken og bad oppgraderes.
I referatet fra Sesam-møtet sier Eiendomsavdelingen at de ikke lenger kan forsvare å bruke midler til videre drift. Spørsmålet er om NTNU ønsker å bruke velferdstiltak på dette, eller om man skal avhende Kongsvoll, sier Eiendomsavdelingen. Hvis Kongsvoll skal selges, vil det være styret som tar den avgjørelsen.
Blir mye brukt
Thomas Ferstad, nestleder i NTL, har tidligere gått i bresjen for Kongsvoll.
I 2020 vurderte NTNU også å selge stedet. Men NTNU gikk med på å videreføre driften i ett år for å se om man kunne få opp interessen for Kongsvoll blant de ansatte. Og rapporten viser at etterspørselen etter å leie Kongsvoll nå er stor - leilighetene blir brukt av NTNU-ansatte hver eneste helg.
– Høsten 2020 sa Eiendomsavdelingen ved NTNU at de ønsket å selge Kongsvoll fordi hytta ble for lite brukt. Denne rapporten viser at begge leilighetene nå blir mye brukt. Så sier Eiendom at utgiftene er for store til å beholde Kongsvoll. Det virker som om Eiendom har bestemt seg for at de ønsker å selge uansett, sier Ferstad.
NTL har bedt om å få vite konkret hva det er som gjør at driftsutgiftene er så høye, men ifølge Ferstad har de ikke fått noe godt svar på dette.
Universitetsavisa har snakket med ansatte som har leid Kongsvoll den siste tiden for å finne ut hva de synes om tilstanden.
Annette Lykknes, professor ved Institutt for lærerutdanning, har vært der mange ganger, både i høstferie, vinterferie, påske og sommerferie.
– Jeg var der nå sist en langhelg i november. Jeg er veldig glad i stedet! Det er en perle av et sted helt for seg selv, nært tursti, men samtidig lett tilgjengelig med tog og bil. Jeg synes det er helt forferdelig om NTNU skal selge stedet, sier Lykknes.
– Godt tilrettelagt
Lykknes forteller at hun har hatt med datteren sin dit i ferier fra hun var 5 til nå når hun er 11 år, og opplever stedet som et flott utgangspunkt for å gå på turer. Hun synes det er godt tilrettelagt på Kongsvoll.
– Man tar bare med kluter, håndklær og sengetøy. Den siste tiden har det dessuten kommet nye madrasser som gjør sengene mer behagelige, sier hun.
Stua har blitt oppgradert de senere år, forteller hun.
– Hytta har også fått nytt tak, og det har blitt lagt inn snurredass i oppvarmet rom, vesentlig bedre enn utedoen som ble brukt før. Det er dusjkabinett inne som fungerer greit. Hvis noen oppgraderinger skal gjøres på sikt, kunne det eventuelt vært å investere i nytt kjøkken og et nytt dusjkabinett - men det er ikke nødvendig for at jeg skal like å være der. Om internett ble lagt inn, ville nok flere ha kommet for å kombinere jobb og turer i fjellet på ukedagene, foreslår Lykknes.
Også Ferstad synes populariteten til Kongsvoll tyder på at det kanskje ikke er nødvendig å oppgradere den i så stor grad som Eiendom foreslår.
– Vi synes at rapporten burde kategorisere tiltakene i hva som MÅ gjøres, og hva som KAN gjøres. Mange ser ut til å være fornøyde med hytta som den er. NTNU bør se verdien av å ha et slikt tilbud til sine ansatte, mener Ferstad.
– En kjærkommen mulighet til å oppleve fjellet
Turid Fånes Sætermo, førsteamanuensis ved Institutt for tverrfaglige kulturstudier, forteller at hun og familien har vært der flere ganger.
– Vi er veldig begeistret!For oss, og sikkert mange NTNU-ere, er vokterboligen en kjærkommen mulighet til å oppleve fjellet, og det at den blir så fort utleid vitner om dens popularitet. Helgene rives jo vekk med en gang nye utleieperioder åpner! sier Sætermo.
Hun har personlig ikke noe ønske om oppgradering utover alminnelig vedlikehold.
– Jeg synes hytta slik den er nå byr på en sjarmerende blanding av rustikt og funksjonelt. Det kan være ugunstig med utedo i 20 minus selvfølgelig, men det er jo tross alt en hytte. Det at man kan være mange som overnatter, og at det kan åpnes opp mellom leilighetene er genialt, sier Sætermo.
Et tilbud som Kongsvoll er spesielt viktig for dem som ikke har økonomisk mulighet til å holde seg med egen hytte
Turid Fånes Sætermo
Hun er forundret over at det diskuteres om hytta skal selges.
– Jeg tenker at det åha et tilbud som Kongsvoll er spesielt viktig for dem som ikke har økonomisk mulighet til å holde seg med egen hytte, særlig i en tid der reisemulighetene er blitt begrensede. Ikke minst for midlertidig ansatte med usikker inntekt, og for utenlandske ansatte som i perioder ikke harmulighet til å dra til hjemlandet, kan et velferdstilbud som Kongsvoll utgjøre en stor forskjell. Jeg synes det ville være en merkelig og uvennlig gest mot de ansatte dersom hytta selges, sier Sætermo.
Årlig tradisjon med Kongsvoll-tur
Torhild Dragsten, som er seniorkonsulent ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie, forteller at de er en turgjeng på 16 personer som drar på hytta hvert år - da leier de begge leilighetene.
– Vi drar dit første helga i advent, og det har vi gjort siden 2007. Vi håper virkelig at NTNU skal beholde stedet, forteller Dragsten.
Hver første lørdag i advent pakker turgjengen sekken og setter seg på toget. Så blir det en rask moskussafari, før de har julebord med medbrakt god mat og drikke. Dragsten synes det er trist hvis tradisjonen skal gå tapt. Hun synes kvaliteten på hytta er god nok, og det er ikke noe problem å ha med seg drikkevann.
– Jeg ser at det kan være en risiko for at snurredassen ved hytta kan fryse om vinteren, antakelig må noen følge opp den når det er kaldt. Men hvis NTNU synes det er for dyrt å ha tilbudet, foreslår jeg at de setter opp leia litt. Det er jo svært billig å leie på Kongsvoll, bare 350 kroner per leilighet i døgnet. Vi betaler gjerne litt mer for å beholde tilbudet, sier Dragsten.
Ikke aktuelt for HR å overta driften
UA har spurt Eiendomsavdelingen om det er tatt noen beslutning i saken, men Eiendomsdirektør Frank Arntsen sier han ikke kjenner saken godt nok til å svare før tidsfristen.
HR-sjef Arne Hestnes sier det er litt tidlig å uttale seg om denne saken utover det som står i Sesam-referatet.
– Vi kommer til, slik det står i oppsummeringen i referatet, å drøfte Kongsvoll med de tillitsvalgte i forbindelse med forhandlingene om velferdsmidler i mars/april.Det er ikke aktuelt for HR å overta den bygningsmessige driften av Kongsvoll, sier Hestnes.